maandag 1 februari 2010

Kunstgeschiedenis, Iconografie


Diepere betekenis van De val van Faëton

In de oudheid konden mensen nog niet lezen of schrijven waardoor men verhalen moest aflezen op schilderijen. De Griekse mythologie is letterlijk de kennis van de Griekse mythen en sagen. Dit zijn verhalen over goden, halfgoden en de interactie tussen goden en mensen. De mythologie geeft verklaringen voor het ontstaan van de wereld, de hemellichamen, de mensen, de goden, het kwaad en ziekten, natuurverschijnselen en de oerelementen aarde, water, vuur en lucht. Ze vormde de basis van het geloven en denken van de oude Grieken.
De val van Faëton heeft dus een achterliggende gedachte op basis van mijn gevonden informatie via verschillende bronnen. Het verhaal heeft een moraal; Belofte maakt schuld. Helios beloofde Faëthon een wens en moest deze dus nakomen, ook al was het een domme wens, die wel fout moest gaan. Doe geen dingen die je niet kunt, Faëton was overmoedig en moest boeten voor zijn stommiteit. De symbolen in het verhaal komen voor om mensen duidelijkheid te verschaffen over betekenis die ermee wordt uitgedrukt. Een symbool is een betekenisdrager; het heeft enerzijds een vorm of representatie, en anderzijds een betekenis.
In ons dagelijks leven komen symbolen op allerlei plaatsen terug. Ze bepalen ons straatbeeld met vlaggen, handelsmerken, logo’s en reclameborden. In het verkeer komen we talloze afbeeldingen tegen die ons vertellen wat we wel of niet mogen doen of die ons waarschuwen voor gevaarlijke situaties. Het woord ‘symbool’ heeft zijn oorsprong in het Griekse zelfstandige naamwoord ‘symbolon’ of ‘sumbolon’, dat teken, kenteken of herkenningsteken betekent, en het werkwoord ‘symbaloo’, dat ontmoeten, bijeenbrengen of vergelijken betekent.
Om kunstwerken in musea en op tentoonstellingen goed te kunnen begrijpen is het belangrijk om te weten waar symbolen voor staan. Wat een simpel stilleven lijkt, kan een rijke symboliek verbergen. De val van Faëton, vertelde als eerste instantie een verhaal. Nu weet ik door het verhaal te onderzoeken dat er meer achter zit.

Land-art kunstenaar Christo


Christo

Christo heeft niet alleen een nieuwe kunstvorm bedacht, waarvoor tot nu toe een passende benaming ontbreekt, maar in feite ook nieuwe methoden voor de vervaardiging van kunst. Zijn manier van werken maakt hem tot de meest toegankelijke kunstenaar van allemaal, ook al blijft zijn inspiratie voor ons een mysterie.
Hij en zijn werk zijn thuis in het centrum van steden en in afgelegen landstreken. Christo heeft grote projecten gemaakt die slechts enkele dagen of weken hebben bestaan om vervolgens voor altijd te verdwijnen, alleen voortlevend in de media en in de herinnering van de honderden mensen die betrokken waren bij het ontwikkelingsproces.
Zoals ook Christo en Jeanne-Claude observeerde tijdens het interview, is hij een bezield mens die gemakkelijk communiceert en op briljante wijze beantwoordt aan die typisch naoorlogse kunstvorm.
Christo brengt mens en natuur dichterbij elkaar door middel van zijn kunst, daarbij laat hij ons inzien dat “vermommen” een nieuwe betekenis geeft aan een gebouw of in het landschap.
De media zorgt voor identiteit aan zijn projecten, dat heeft Christo nodig want anders zouden we niet weten wat er leeft in zijn kunst.

Doordat ik Christo onder de loep heb genomen weet ik beter wat hem fascineert om grote projecten te maken. De locaties die hij gebruikt zijn plekken die een waarde hebben of een achterliggende gedachte zoals bij de Rijksdag. Voor mij persoonlijk heeft het mijn blik verruimd ten opzichte van Land art en het gevoelsmens Christo. Ik woon zelf aan de rand van een natuurgebied, waar ik veel wandel en geniet van de rust, even weg van het drukke snelle leven. Ik begrijp waarom Christo het landschap gebruikt, als decor, achtergrond zodat zijn kunst rust uitstraalt en tegenovergesteld het grote “geweld”van de mens. Een tegenstelling die hem fascineert, enerzijds de massamedia en anderzijds het natuurlijke, vereenvoudigen van vormen, back to basic. Zoals bij de fence, wat een verademing als herinnering word beschreven door de toeschouwers. Hopelijk kan ik ooit zijn werk beleven in de toekomst.

Christo, is wezenlijk de kunstenaar van zijn tijd, van onze tijd.

Opdracht 3, Het landschap




Ik heb gekozen voor de Mookerheide in Mook. Ik heb een tekst gekozen en steekwoorden gebruikt om mijn landschap te vertalen naar een beeld.
De Mookerheide, een landelijke oase in de kop van Noord-Limburg.
Een gemeente gelegen tussen de Maas en de Mookerheide, de brug tussen Maas en heuvellandschap, met ongekende recreatieve mogelijkheden. Hier ervaart u de geweldige ambiance van uitgesterkte bos- en heidegebieden, een uniek stuwwallen landschap en een grote diversiteit aan cultuurhistorisch waardevolle elementen, duidend op een Romeins verleden.
De Mookerheide is prachtig in elk seizoen van het jaar. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van het panorama uitzicht dat 60 tot 80 meter boven NAP ligt.
De 80 hectare grote Mookerheide is eigendom van Natuurmonumenten. De schotse Hooglanders die hier vrij lopen houden de begroeiing kort, wat de diversiteit van de plantengroei ten goede komt. Door de diversiteit van planten heb je ook te maken met de verschillende soorten dieren die het prettig vinden hier te leven. Zo heb ik zandhagedissen, watervogels, roofvogels, vossen, reeën, dassen en sporen van zwijnen gezien in het bos van Mook. Door de klimaatveranderingen weet ik dat er in dit natuurgebied insecten voorkomen die alleen leven in tropische landen, zoals de tijgerspin en immens grote sprinkhanen.
De geschiedenis heeft haar sporen achtergelaten op de Mookerheide. Je kunt vandaag de dag nog altijd opzoek gaan naar de krijgsschat van de Nassau’s, die na de slag op de Mookerheide in de bodem verzonken is. Een van de bekendste verhalen rond de slag op de Mookerheide (onderdeel van de tachtigjarige oorlog) gaat over Kiste Trui.
Deze vrouw leefde enkele eeuwen geleden in de buurtschap Mook-Middelaar. Trui was bezeten van de gedachte een schatkist te vinden op de Mookerheide. Ze heeft haar hele leven gezocht, vandaar haar bijnaam “Kiste trui”. Dag na Dag spitse zij met haar spade de grond om, tot ze er simpel van werd. De kist met geld is nooit gevonden….

Houd je van wandelen en natuurschoon, kom en geniet van het natuurgebied van Plasmolen, Mook en Molenhoek!


Mijn idee; Als je op de Mookerheide bent kijk je uit op Cuijk en zelfs de kerktorens van Den Bosch zijn bij helder weer te zien. Het panorama heb ik als uitgangspunt genomen. Ik heb een kunstwerk gemaakt wat eigenlijk 3 bij 2 meter moet zijn. Het is van hout wat ik in elkaar als schakeling heb gemaakt. Daarna geschuurd en afgewerkt met oranje wat gevlamd is. De achtergrond die je ziet op de afbeelding heb ik gemaakt om het beeld wat je krijgt wanneer je door het kunstwerk kijkt. Het panorama geeft op deze manier steeds een ander beeld van de omgeving. Je kaderd als het ware het panorama. Waarom oranje; Het contrast met de lucht en de paarse heide.
Als kritiek kreeg ik dat het kunstwerk overal kan staan. Ik had inderdaad meer kleur van de Mookerheide moeten gebruiken zodat het beter overkomt. Next time

Resultaat opdracht 2 thema natuur

Door middel van bizonkit en gevonden houtsnippers in het bos heb ik opdracht 2 afgemaakt. Als uitgangspunt heb ik de eikel van opdracht 1. Ik wilde de 2 verschillende structuren weergeven. Glad (de eikel) en ruw van het hoedje. Het ijzer is glad wat in contrast staat met de ruwe buitenkant. Het werk is strak en netjes afgewerkt vind ik zelf.

"Wrapped health"




Dit is het eindresultaat van het inpakken van mijn gezondheid.

3D

Evaluatie kwartaal 2

Opdracht; Inpakken van iets waar je veel waarde aan hecht, gedachte, herinnering, telefoon, kan van alles zijn. Het inpakken bestaat in 3 verschillende nieuwe “huiden” of lagen variërend in materiaal en dicht, halfopen, en open vormen.
Ik heb gekozen om gezondheid in te pakken. Een begrip waar je pas over nadenkt wanneer je niet gezond bent.

Stap 1;
Na proefjes en ontwerpen gemaakt te hebben heb ik bedacht om te beginnen met een vorm wat mij een gevoel geeft van het begin van het leven, begin van gezondheid. Omdat de middelste vorm de dichte vorm is wat ik zie als en soort kern of begin.

Dichte vorm
Een in zwarte pantykousen ingepakte pop met vloeibare latex vormt de basis. Zwart, heb ik gekozen om het feit dat je nog niks weet, het is donker b.v. in de buik van mama of de groei van een zaadje onder de grond. De vloeibare latex geeft het stromen aan van het leven in de aderen. Aan de vorm zit een soort navelstreng/wortel die leidt naar de tweede laag van het inpakken van gezondheid.

Stap 2;
De dichte vorm wordt omhuld door de tweede laag die halfopen moet zijn. Ik heb eerst een soort frame gelast, waar mijn dichte vorm in komt te liggen. Het frame vormt de tweede laag en het begin van de derde open laag. De tweede laag, het ijzeren frame heb ik bekleed met krulhazelaar. Waarvan een aantal hoofdtakken voorzien zijn van rode draad. De krulhazelaar heeft een organische vorm, die ik persoonlijk erg mooi vind. De kronkels van de hazelaar heb ik gebruikt om de aderen te verbeelden. Het stromen van bloed in je aderen geeft voor mij aan dat je leeft. De hoofdaders met rood draad bewerkt zodat het contrast van de bruin/groene krulhazelaar en het ijzeren frame versterkt wordt. Door de rode draad te gebruiken wordt de vorm van het object ook versterkt.

Stap 3;
Aan het frame heb ik staafjes met daarop verschillende maten plaatjes bevestigd door middel van punt-lassen. De plaatjes hebben in het midden een ronde uitsparing. Op deze manier kun je met een oog focussen op de kern. Ik heb dit op de volgende manier bedacht; Wees zuinig op je gezondheid en blijf erop focussen.

“Wrapped health”


Reflectie

Het maken van proefjes van gecombineerde materialen vond ik in het begin lastig. Na een aantal ontwerpen gemaakt te hebben, om mijn gezondheid in te pakken, ging ik aan de slag. Tijdens de ontwikkeling van mijn werkstuk stelde ik mijn ontwerp bij. De doorzichtige slang heb ik weggelaten en in de plaats daarvan een rode draad gebruikt.
Ik vond het een interessante opdracht waarvan ik veel heb opgestoken. Zo en zo om op een andere manier met materialen om te gaan. En daarbij mijn idee te verbeelden in verschillende materialen.

Ik heb veel foto’s gemaakt tijdens het bezoek aan het CODA-Museum. Een bron van beestachtige inspiratie.

Ik heb lekker gewerkt in de werkplaats, thuis en tijdens de lessen. Ik heb een goed gevoel bij mijn “Wrapped health”.

Les 7 en 8, Panorama landschap






Na de opgegeven zin: AAN DE ROTS ONTSPRINGT HET WATER VLOEIT EN VERDAMPT TOT WOLK DIE DE ROTS ZAL VERHULLEN.
De afgelopen weken heb ik met deze zin in het achterhoofd gewerkt aan mijn tekeningen. Het eindresultaat, een panorama van verschillende landschappen. Criteria wat opgegeven werd: De tekening begint bij nacht, naar overdag met veel licht in het midden en weer naar nacht. het panorama moest ongeveer 6 verschillende afbeeldingen bevatten en dat tot een landschap vormen. Het is een panorama geworden van 3 meter lang en 33 cm breed. Materiaal wat ik gebruikt heb is houtskool met zwart en wit pastel. Daarbij heb ik geveegd en gegomd. Ik vind tekenen heerlijk en jammer dat we het zo weinig doen. Ik ben tevreden met het resultaat.

Hoogdruk





Tijdens het tweede kwartaal heb ik voor het eerst kennis gemaakt met gutsen in hout. Het is de bedoeling om afbeeldingen te maken. Als inspiratie heb ik een griezelverhaal gebruikt. Bij elke afbeelding staat een stukje tekst. De afbeelding word dmv hoogdruk gemaakt en de tekst via zeefdruk. Ik heb mooi en duur papier gebruikt om een boekwerk te maken. Het was een hele klus om afbeeldingen goed te drukken. Het boek is naar mijn zin geworden. Kan nog veel beter maar dat ga ik in het tweede jaar ondervinden.

les 6, thema natuur, lucht



In de les ben ik bezig geweest wolken te maken op een el van 100x70. In het tweede gedeelte van de les moesten we een donkere wolk en een lichte wolk plaatsen tussen de andere wolken. Als huiswerk opdracht heb ik de zon achter de wolken geplaatst waardoor je de stralen goed ziet. Persoonlijk vind ik het goed gelukt. Perspectief moest ook zichtbaar zijn.

Les 5 thema natuur,water


Tijdens deze les heb ik water proberen na te bootsen door middel van meegenomen materialen.