Presentatie
Eva Vermeulen, DBKV 1B
1. Beginsituatie toen ik met mijn studie begon en mijn situatie nu, na het eerste jaar.
De thuissituatie is veranderd doordat ik naar school ben gegaan. Ik heb 3 maanden moeten zoeken naar een structuur. Het begin was spannend en nieuw. Ik heb het afgelopen jaar een spons gevoeld. Ik heb veel info opgenomen en ik bemerk dat ik er ook iets mee gedaan heb. Tot nu toe heb ik alles gehaald en hopelijk ben ik 25 Juni klaar met het eerste jaar.
2. Wat heb ik geleerd, wat niet?
Ik heb geleerd om kritisch naar mezelf te kijken. Veel reflecteren en evalueren op je werk. Door met medestudenten over school te praten word ik op anderen inzichten gebracht. Elkaars werk te zien ontwikkelen vind ik een mooi gegeven. Wat ik ook geleerd heb, eigenlijk heel veel, is vakjargon. In proces werken waardoor ik door te doen ipv denken eerder tot een idee/ ontwerp kom! Tijdens het proces moet je bijvoorbeeld je ontwerpen of uitvoering weleens bijstellen. Dat komt vooral door nieuwe of andere inzichten die ik opdoe.
3. Wat bleken/blijken mijn sterke en welke mijn zwakke kanten?
Ik ben een gemotiveerd persoon die leergierig en energiek is. Ik kan goed plannen en samenwerken. Ik ben een sociaal persoon die graag met mensen omgaat. Een zwakke kant is dat ik soms teveel wil dus beter en op tijd mijn grenzen moet aangeven.
4. Wat wil ik nog leren, waarin wil ik me verder in ontwikkelen?
Zo en zo wil ik zekerder worden voor de klas. Zodat mijn structuur ook helder is voor mezelf en niet te snel wil omdat ik dan ga ratelen. Verder ontwikkelen, ik vind alle vakken interessant. Als voorkeur zou ik meer willen leren over materiaal zoals in het vak 3D. Tekenen en schilderen zijn mijn favoriete vakken waar ik me beslist verder in wil ontwikkelen. Ik ben voor mezelf opzoek naar het vak(gebied) wat mij het meest lig. Daarnaast groeien in het inhoudelijke op elk vakgebied.
5. Waar heb ik mijn kansen gezien, genomen of laten liggen?
Tijdens elke opdracht heb ik mijn best gedaan. Experimenteren was weinig tijd voor, dat zou dan een kans zijn die ik heb laten liggen of beter gezegd meer uit had kunnen halen. Kansen gezien zoals de vrije keuze opdrachten. Ik heb een eigen zilveren ring gemaakt tijdens een vrije keuze. Iets wat ik al langer wilde proberen.
Ik ben tevreden over het resultaat waar elke dag tegenaan kijk.
6. Verwachtingen waargemaakt of teleurgesteld?
Ik heb voor mezelf de goede keuze gemaakt om deze opleiding te gaan doen. Het is zwaar, veel en erg leuk door zijn veelzijdigheid. Er zit ook een keerzijde aan, weinig tijd om bepaalde zaken te kunnen uitdiepen. Als voorbeeld, verslagen, onderzoek of werkstukken maken.
7. Acht ik me al competent in zake…. Of juist nog niet competent inzake…?
De 7 competenties:1. Een leraar die Interpersoonlijk competent is zorgt ervoor dat er in de klas of lessen 'n goede sfeer van omgaan en samenwerken met zijn leerlingen heerst.Daarnaast zou ik proberen discussie of meningsverschillen te bespreken om de goede sfeer te waarborgen. Communiceren is daarom erg belangrijk. Ik ben zelf een open persoon met een open houding. Ik denk dat omgaan met leerlingen mij goed zal afgaan. ( Ik heb ongeveer 5 jaar leiding gegeven bij scouting, verkenners, jongens van 10-14 jaar )Ongeveer 5 jaar leef ik in een gezin met 2 opgroeiende meiden. Als ik terug kijk, bemerk ik veel geleerd te hebben van het omgaan met kinderen. Zoals geduld hebben, dingen uitleggen en kinderen zijn nu eenmaal kinderen in hun wereld. Psychologie geeft me meer inzicht in de fases die de kinderen doormaken. Op deze manier is hun gedrag te herleiden.
2. Een Pedagogische competent; Zorgt voor een veilige leeromgeving in z'n klas of lessen. Hij/zij bevordert de sociale-/ emotionele en morele ontwikkeling van de leerlingen. Hij helpt hen een zelfstandig en verantwoordelijk persoon te worden.De leerlingen zou ik bijv. wijzen op hun eigen verantwoordelijkheden; Op tijd komen, huiswerk afhebben etc. Ik zou denk ik een lerares zijn die zich goed zou kunnen verplaatsen in de leerlingen met hun situaties. Stel dat een leerling ergens mee loopt of ik zie dat er iets speelt, zal ik 't proberen aan te kaarten als dat in de mogelijkheden ligt. Ik voel me verantwoordelijk en betrokken bij de leerlingen. Lijkt me motiverend om te zien als de leerlingen groeien in hun ontwikkeling. Talenten die ontdekt worden. Les geven aan een puberdoelgroep zal niet altijd vlekkeloos verlopen. Ik ben benieuwd hoe ik daar mee om zal gaan. Als hun in een goed vel zitten dan heb ik dat ook. Dat komt de werksfeer alleen maar ten goede.
3. Een leraar die Vakinhoudelijk en didactisch competent is, zorgt voor een krachtige leeromgeving in z'n klas of lessen. Hij helpt de leerlingen om de stof eigen te maken.Als ik hopelijk en waar ik ook voor ga, over 4 jaar voor de klas sta, 't vakinhoudelijke goed kan overbrengen. In de stage ga ik daar kennis mee maken. Ik zou de stof wel op een leuke manier willen overbrengen zodat het voor de leerlingen interessant blijft. Dit competent beheers ik het minst voor mijn gevoel. De aankomende jaren ga ik daar zeker in groeien. Waar ik ook in moet ontwikkelen is dat ik straks werkelijk voor de klas sta wat ik toch spannend vind.
4. Een leraar die Organisatorisch competent is zorgt voor een overzichtelijke, ordelijke, taakgerichte sfeer in de klas of lessen.Het is in mijn eigen belang om te weten wat ik wil overbrengen ook vertel, met bv. 'n pagina met notities. Ik weet van mezelf dat ik van de hak op de tak kan springen of bijzaken niet kan onderscheiden van de hoofdzaken. Dit is een competentie waar ik persoonlijk op bedacht moet zijn.Voor de leerlingen en mezelf vindt ik 't belangrijk om orde en overzicht te houden. Organiseren opzich vind ik erg leuk om te doen. Jaren gedaan bij de scouting als leiding.5. Een leraar die competent is in 't samenwerken met collega's zorgt ervoor dat z'n werk en dat van je collega's op school goed op elkaar afgestemd is;De afgelopen 8 jaar heb ik gewerkt in de detailhandel. Hier heb ik veel moeten samenwerken. Als leiding van een scouting groep heb je veel te maken met vergaderen en activiteiten. In deze competentie verwacht ik geen problemen. Wanneer ik samenwerken bekijk op school, in een subgroep of klas loop ik geregeld tegen dingen aan. Zoals, communicatie, laksheid of onenigheid wat wel opgelost word maar wel vervelend is.
6. Een leraar die competent is in 't samenwerken met de omgeving, zorgt ervoor dat zijn professionele handelen en dat van anderen buiten school, goed op elkaar afgestemd is.
Samenwerken vindt ik geen probleem; Het zal in de toekomst duidelijker worden d.m.v. de stages.
7. Een leraar die competent is in reflectie en ontwikkeling, denkt na over zijn beroepsopvattingen en bekwaamheid en is voortdurend bezig zich verder te ontwikkelen en te professionaliseren.Nu al vindt ik 't allemaal interessant. Ik moet me nu focussen op 't feit dat ik straks ga lesgeven. Dus over veel kennis beschikken. Ik merk dat je in elk vak moet reflecteren. Op deze manier ben ik bewust van de dingen die ik doe. Belangrijk is ook om er constant mee bezig te zijn. Het vak moet me eigen worden. Ik bemerk dat ik vaker naar een museum of tentoonstelling moet gaan om mezelf beter te ontwikkelen.
Sommige competenties kon ik nog niet helemaal op mezelf betrekken omdat ik nog te weinig ervaring heb op het gebied van leraar zijn. Het vakinhoudelijke ga ik in de aankomende 3 jaar leren (en nog velen jaren erna). Ben van mening dat stage lopen erg belangrijk is voor je persoonlijke ontwikkeling in de competenties.
Reflectie over de ouderavond en presentaties
Druk, indrukwekkend en gezellig. Daarnaast leerzaam om je klasgenoten te horen spreken over de vakken en hun werk en het werk van anderen. Ik bemerk dat mijn klasgenoten en ik ontzettend zijn gegroeid in het eerste jaar. Als ik voor mezelf spreek ben ik meer ontwikkeld, met andere woorden kennis over dingen benoemen met vakjargon. Zoals perspectief, kleurgebruik en inhoud benoemen. Wat ik in het begin niet zo goed wist was wat me te wachten stond. Binnen een aantal uren was de tentoonstelling opgebouwd en er werden boodschappen gehaald voor de avond. Als punt; corvee beter regelen, communicatie van de beide klassen.
De reacties van de mensen die zijn geweest, waren positief. Ze waren enthousiast over de avond. Ze gaven aan het leuk en interessant te vinden wat we leren en doen op de academie. Een ander positief punt is dat de docenten op een gelijkwaardige voet staan met de studenten.