woensdag 30 september 2009






Portfolio TDK

Thema; Kunstactualiteit

In het kader van kunst actueel zijn we in groepjes museums in een stad gaan bekijken.
Ons groepje bestaat uit 4 meiden; Lisanne, Eline, Eva en Eef

Stap 1 De voorbereiding

We hebben gekozen voor de stad Utrecht. In de les en thuis hebben we onze voorbereidingen getroffen. Ieder van ons heeft informatie verzameld over ’n museum of galerij in Utrecht. De stad Utrecht heeft verschillende museums te bieden. Ik heb informatie gezocht over Het Centraal Museum.
Het Centraal Museum gevestigd in een oud klooster; Laat zien dat utrecht al eeuwenlang geldt als voedingsbodem voor artistiek en cultureel talent van nationaal en internationaal niveau. Het Centraal Museum beschikt over de grootste Rietveld collectie ter wereld en toont het werk van de wereldberoemde Dick Bruna. Daarnaast hebben ze ook een collectie van de oude meesters maar ook actuele mode, vormgeving en beeldende kunst. Je hebt ook de mogelijkheid om het Dick Bruna huis en het Rietveld Schröderhuis te bezichtigen.
Op het moment is er een tentoonstelling te zien van Ruud Kuyer met”Buiten beelden”.
Wat mij ook interesseerde is het informatiecentrum voor leerlingen en docenten op de zolder van het Centraal Museum. HAVO/VWO leerlingen kunnen daar leuke things to do vinden over het museum of informatie verzamelen voor school. Een voorbeeld van zo’n Things to do is een Art Scene Investigation, Een kunstonderzoek. Ook voor ons als toekomstig docent kunnen we daar informatie vinden voor bijvoorbeeld onze stages.

Voor ons als studenten kost een kaartje 4 euro en geeft tevens toegang tot het Dick Brunahuis.
Wil je ‘t Rietveld Schröderhuis bezichtigen dan kan dat op aanvraag. De kosten zijn wederom voor studenten 4 euro.

De openingstijden zijn van Dinsdag tot en met Zondag van 11.00- 17.00

B.A.K; Basis Actuele Kunst
Casco; Kunst maatschappelijk
Een aantal galeries

Stap 2 Het museumbezoek op Dinsdag 22 September 2009.

Daar zitten Lisanne en Eef dan, gepakt met fotocamera en info in de trein richting Utrecht. Op station Utrecht hebben we afgesproken met Eva en Eline.
Op onze afgesproken tijd en plaats hebben we gezamenlijk overleg gehad welk museum we het eerst gaan bezoeken. Vervolgens zijn we met de bus lijn 2 naar het Centraal Museum gegaan. We zijn het Dick Bruna huis ingegaan en kwamen erachter dat we eerst ’n kaartje bij de kassa van ’t Centraal museum moesten halen. Waar we voor gingen, de afdeling actuele kunst, was helaas dicht vanwege herinrichting. Dit stond niet vermeld op het internet.
Na kort overleg en een aantal foto’s zijn we onze weg gaan vervolgen in het mooie Utrecht.
Onderweg naar de andere mogelijkheden liepen we langs Het B.A.K. helaas dicht op Dinsdagen.
In dezelfde straat kwamen we nog een museum tegen die we allemaal niet kende;
Museum Catharijneconvent Utrecht.
We zijn naar binnen gegaan, mooie entree, richting kassa en gevraagd wat het museum ons te bieden heeft op het gebied van actuele kunst. Helaas hebben ze weinig op dat gebied. Alles in dit museum heeft te maken met het heden en verleden van het christendom in Nederland.De vaste collectie is in de verschillende ruimtes in het museum thematisch tentoongesteld.
Het nieuwe thema waar ik bijzonder in geïnteresseerd ben is een thema wat we allemaal kennen; Sint- Nicolaas op bezoek, van historisch tot moderne Sinterklaas. Helaas pas vanaf 2 Oktober, dus we waren te vroeg. Dit is wel een tentoonstelling wat ik graag zou willen bezoeken. Misschien voor een opdracht op school.
Na een uur kletsen, overleggen en wandelen door de straten van Utrecht opzoek naar galeries die Eline had uitgezocht, werd onze aandacht getrokken door een mooie, aparte vormgeving een gebouw. Met grote letters op de ramen EXPOSITIE. Onze nieuwsgierigheid werd groter en besloten om daar eens een kijkje te gaan nemen. De entree was al overweldigend, wat een mooie en speelse vormgeving van beton, hout en strak gestuukte wanden. Daarbij speelde het licht een grote rol.
Eenmaal binnen werden we verrast door de Utrechtse Familie Helm. De expositie genaamd “De 4 generaties Helm”. Deze familie laat een aantal verschillende vormen van kunst zien.
Opa August Helm toont olieverfschilderijen. Vader Albo abstracte computerkunst. Zoon Toni tekent manga en maakt illustraties in japanse stijl. Dochter kina is op film te zien als streetdancer. Broer Martin Helm exposeert ruimtelijke houten objecten en schilderijen, broer Vincent foto’s uit Zuid-afrika en zus Barbara beelden en Keramiek
We hebben onder het genot van gratis warme chocomel of koffie alles bekeken en gefotografeerd. Op de 1e etage was ook een tentoonstelling te zien geïnspireerd op het jaarlijkse filmfestival.
Na een aantal foto’s van het gebouw en de buik vol van de gratis consumpties zijn we onze tocht gaan voorzetten. We kwamen langs Galerie10. De schilderijen trokken onze aandacht en we zijn binnen een kijkje gaan nemen. Simon Schrikker (1973) maakt schilderijen waarbij hij een onheilspellende sfeer creëert bij de kijker. Net alsof de sfeer gemakkelijk en snel kan omslaan.Meestal een hond als thema. De 2e en laatste exposant is Dana Slijboom (1984), haar werk bestaat uit bestaande foto’s die ze nieuw leven geeft, nieuwe betekenis, dmv vergroten, verkleinen, vermenigvuldigen of kleuren aan te passen.
Nadat we informatie hebben ingewonnen over musea in Utrecht, zijn we uitgeweken naar Amersfoort. In Amersfoort aangekomen hebben we onze kunstexcursie vervolgd en zijn we opzoek gegaan naar het museum KADE Onderweg kwamen we “t museum “Armando”tegen. Dit museum zit er tijdelijk vanwege de brand die de Elleboogkerk verwoest heeft. Het museum zal in de herbouwde kerk terug keren. Ook hier hebben we rondgekeken. Armando (Amsterdam, 1929) Zijn oorlogservaringen komen in zijn veelzijdige werk tot uiting. Hij is niet alleen schilder en beeldhouwer, maar ook tekenaar en schrijver van proza en poëzie. Daarnaast is hij bekend als violist, theater- en filmmaker.
Na ’t centrum van Amersfoort en een aantal straten verder zijn we aangekomen op onze laatste bestemming, Museum KADE met de Tentoonstellingen van “VAN LIESHOUT”
Vijf kunstnaars met dezelfde achternaam, slecht 2 familie. Er is geen van Lieshout-school. Er zijn geen opzichtige overeenkomsten. Toch komt er een groepstentoonstelling. Omdat ze toch overlappende thema’s bezitten. We hebben hier verschillende soorten van kunstuiting gezien, meer dan bij de vorige bezoeken van museums. Op de eerste etage hebben we werk bekeken van Henry Coombes, met aparte mensfiguren. Op de tweede etage Frank Halmans.
KADE bezit ook een mooie shop waar je boeken, sieraden en design kunt kopen.

Jeetje wat wordt je moe van zo’n dag slenteren. Na een leuke dag te hebben gehad en veel informatie en foto’s rijker zijn we naar huis afgereisd.

Stap 3 Reflectie

Bij stap 3 ga ik vertellen wat ik van deze dag vond
Als eerste jammer dat internet niet had aangegeven dat de afdeling actuele kunst van het Centraal museum dicht was vanwege herinrichting. Dit museum leek mij namelijk interessant vanwege de aantal mogelijkheden die het museum bied. Aanrader voor een volgende keer. Idem voor het museum Catharijneconvent, dit omdat we te vroeg waren voor de Sint-Nicolaas tentoonstelling. Ik hoop dat ik deze tentoonstelling toch kan gaan bezoeken en misschien wel in combinatie voor een schoolopdracht.
Ik vond de Expositie van de fam. Helm ook erg leuk en verassend. Vooral omdat het 8 leden van een familie betreft, met een veelzijdigheid aan kunst. De tentoonstelling van Armando vond ik beklemmend en ik kreeg een naar gevoel. De beelden en schilderijen die hij maakte waren grof van textuur en donker gekleurd. Door middel van informatie weet ik nu waarom hij dat zo maakte, vanwege zijn ervaring met de oorlog. Recent werk van de nog levende kunstenaar ziet er levendiger en zachter uit. Dit vindt ik nu zo leuk en boeiend van kunst, je gaat er anders naar kijken naarmate je meer weet. “Je ziet wat je weet”
Museum KADE vond ik persoonlijk niet zo interessant, of het nu komt omdat we al de hele dag opstap waren weet ik niet maar het pakte me niet.

De communicatie tussen ons meiden ging naar mijn idee heel goed en de sfeer vond ik prettig. Ik zou zo weer met z’n vieren willen gaan. Ik had het gevoel dat we allemaal op een lijn zaten. We hadden regelmatig overleg en we hoorden elkaar. Onze samenwerking vond ik goed!
Toen er aantal museums niet open waren of bezig waren met herinrichting waren we opzoek naar andere locaties. “t opent je ogen voor andere mogelijkheden” en zo gebruik je ook je creativiteit.

Als ik weer zo’n museumopdracht krijg, ga ik in vervolg eerst bellen met de desbetreffende museums. Zodat ik of we niet voor niks komen. Voor mij is het een tijd geleden dat ik op deze manier naar kunst kijk. Leuk om weer actief en actueel met kunst bezig te zijn. Belangrijk als docent in opleiding.

Eva Vermeulen
DBKV 1b

Geen opmerkingen:

Een reactie posten